Elmasın 57 fasetli özel kesilmiş haline pırlanta denir. 1919 yılında tasarımcı Marcel Tolkowsky tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Pırlanta üzerinde 57 faset bulunur. Faset, ışığı yansıtan açılı yüzeylere verilen isimdir.
Pırlanta kesim tekniği, ham elmasın kesimi ve şekillendirilmesi için yaratılan pırlanta kesimi ile dışarıdan gelen ışık elmasın içinde çok yoğun bir şekilde kırılarak geri yansıtılır. Yani taş öyle bir kesilir ki her tarafından parıl parıl ışık saçar. Pırlanta kesim şeklinde pek çok farklı tasarımlar kullanılmakla birlikte 57 fasetli (yüzeyli) yuvarlak kesim en çok kullanılanıdır.
Pırlanta kesim dışında ham elmasa şekil vermek üzere yapılan kesime ülkemizde gül kesim adı verilir. Gül kesimde pırlanta kesimden farklı olarak taşın altı düzdür. Elmas kesimde ortaya çıkan taşın 12 ile 37 arasında değişen yüzeyi bulunmaktadır. Pırlanta kesim, gül kesimden daha çok parlak yüzeye sahip olduğu için ışığın kırılmasını ve parlaklığını artırmaktadır.
Sonuç olarak elmasla pırlanta arasında fark bulunmamaktadır. İkisinin de hammaddesi ham elmas taştır ve “pırlanta” ham elmasın bir kesim çeşididir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder