18 Eylül 2014 Perşembe

Bereket Narı Kolyesi Anlamı



Kuran-ı Kerim'de 3 ayrı Ayet-i Kerime'de (Enam Suresi 99 ve 141. Sureler ve Rahman Suresi 68. Ayetinde) geçen 'Nar'dan, "Allah'ın yarattığı güzelliklerin bir örneği" olarak ve 'cennet meyvesi' olarak bahsediliyor.
Tevrat'ta "kutsallık", "doğurganlık" ve "bolluk" temsilcisi olarak karşımıza çıkan Nar imgesinin, bu sebeple Hz. Süleyman'ın tacında da bulunduğu söyleniyor. Onun için hazırlanmış dillere destan sarayın, tüm sütun başları ve diğer Yahudi krallarının saraylarındaki duvarlar, nar meyvesi ve yaprak şekillerine benzeyen bezemelerle kaplanmış… Antik Yahudi sikkelerinde nar simgesinin  kullanılmasının başlıca sebebinin, "bereket dilekleri" olduğu düşüncesi ağır basıyor.
Hristiyanlık için önemi, "kıyamet günü" ve "sonsuz hayat" sembolü olmasından kaynaklanıyor. Leonardo Da Vinci ve zamanın diğer ressamları tarafından, Hz. Meryem'in elinde ve Bebek İsa'nın da dokunduğu şekilde resmedilen Nar, Boticelli'nın bu resminde Hristiyanlık inancına göre Hz İsa'nın ızdırabı ve yeniden dirilişini temsil etmek için, dinsel ve sanatsal bir imge olarak kullanmış.
Nar Farsça`da "ateş" anlamına geliyor. Aşkın oluştuğu yer olarak kalbe bakarsak, tasavvuftaki manasına da ulaşılabilir...
Budizm'de Nar, hayatın tüm olumlu etkilerinin özü olarak kabul ediliyor ve evlerinde nar figürü bulunan ailelerin her türlü kötülükten korunup berekete kavuşacağına inanılıyor.
Osmanlı kültüründe nar, sevilen kıza gönderilerek evlenme teklif ediliyormuş. Anadolu'da hala bazı bölgelerde gençler, sevdiği kıza evlenmek istediğini, elinde tuttuğu nar ile ifade ediyormuş.
Anadolu`da birçok inanç ve adetin konusu olmuş. En bilineni: Anadolu geleneklerinde evin içinde nar patlatılarak, parçalanan tanelerinin etrafa dağılmasıyla, eve bereket getireceği inancı...
Ayrıca Anadolu ve Orta Doğu'da evlilik törenleri sonrası, çiftlere doğacak çocuklarını temsilen nar taneleri yedirilmesi ve başlarına serpilmesi geleneği de mevcut...
Anadolu'daki örneklere benzer şekilde Avrupa'da yaygın uygulanan, yılbaşı gecesi kapı eşiğinde ayakla nar ezmek ya da yere atarak patlatmak ise artık tüm dünyaya yayılmış bir gelenek haline gelmiş gibi... Bu kapı eşiği seremonisinde, ezilen nardan ne kadar tane fırlarsa o kadar berekete işaret ettiği kabul ediliyor.
Yunanistan'da da düğünlerde benzer şekilde kurutulmuş nar taneleri serpiliyormuş gelinle damadın başına.
Aynı amaçla, dekorasyon objesi olarak da düğünlerde sık sık yer veriliyor Nar'a...


Takı sektörünün vazgeçemediği sembollerden biridir Nar! Tasarımının şıklığı ve anlamının derinliği ile hanımlarımıza çok yakışacak altın kolye modellerini sizler için ürettik. 

Bereketli günlerde kullanmanız dileğiyle...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder