19 Eylül 2014 Cuma

Vav Kolye




Özellikle Ebru ve Hat Sanatında sıklıkla kullanılan ve "secde eden insanla teşbih edilen Vav " harfi, inananların kulluğunu simgeleyerek, yaratıcısına en yakın olduğu halini betimler.
"Vav gibi olmak" tabiri; kulluğunu bilmek ve secde etmek anlamına geliyor. Ayrıca "anne karnındaki cenin"e de benzetilen Vav harfi, Allah’ın Vahid ismini ve "bir" olduğunu da simgeliyormuş.

Arapçada en çok kullanılan bağlaç olarak, iki cümle ya da özneyi bağlayan ve Ebced hesabına göre Arap Alfabesinin 6. harfi olan Vav 'ın, imanın 6 şartını temsil ettiğine de inanılıyor.
Ebced hesabına göre Allah kelimesi 66 sayısına denk gelir. Vav da 6 sayısına denk geldiğinden çifte vav bazı yerlerde Allah kelimesi yerine kullanılmıştır.
İnsan; Vav şeklinde doğar, doğrulunca kendini elif sanır, hayatı boyunca hep iki büklüm yaşar, oysa en doğru olduğu gün, ölür.
Allaha kulluğun manası Vav’dadır. Elif uluhiyetin (ilahilik sıfatının, Tanrılık vasfının) ve ehadiyetin ("bir"liğinin) simgesidir. O yüzden Lafz-ı ilahi, Elifle başlar. Elif kainatın anahtarı ise, Vav kainatın kendisidir."
Aşk da tıpkı elif gibidir, isminde gizlidir ama okunmaz. O olmadan da besmele sese gelmez. O her şeyin içindedir ama hiçbir şeyde görünmez. Hz. Mevlana
Vav harfine yüklenen bu anlamlar onu daha da bir kıymetli kılıyor. Kulluğun simgesi olan ve Allah kelimesiyle aynı anlama geldiği kabul edilen Vav harfi, duvarları, kitapları süslerken artık gerdanları, elleri ve kulakları da süsleyecek. Ekolye.com olarak dini motif kolyeler serisine vav harfinin kolyesini, küpesini ve yüzüklerini de ekledik. Altın, gümüş, pırlanta, elmas…  İstediğiniz değerli maden de ve taşla üretiyoruz. Vav kolye, vav yüzük, vav küpe… Eğer beğendiğiniz bir vav kolyenin küpesini ve yüzüğünü de isterseniz, onu da üreteriz. İmalathanemiz ve tasarımcılarımız emrinize amadedir.
İyi günlerde kullanmanız dileğiyle…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder