30 Eylül 2014 Salı

At Nalı Figürü



At nallarının uğur getirdikleri inanışı çok eskilere dayanır ve hala günümüzde de bu inanış devam ettirilmektedir. At Nalı, İslam öncesinden kültürümüze aktarılmış cisimlerden birisidir. Biz büyüklerimizden at nallarının uğur getirdiğini öğrendik, biz de küçüklere aktardık. Böylece nesiller boyunca at nalı uğurludur bilgisi atalardan miras kaldı bize. Bu süreçte dinler değişti, coğrafya değişti ama at nalı uğurludur bilgisi değişmedi. 
Ayrıca sadece biz de değil atların çok olduğu coğrafyalarda ve kültürlerde de at nalı uğurludur. Demir yeryüzünde keşfedildiği zaman insanlar onun Tanrılar tarafından, büyücüler ve şeytana karşı gönderilmiş bir güç olduğuna inandılar. Ayrıca eski çağlarda ‘U’ şeklinin de özel bir anlamı vardı. Ay’ın hilal konumuna benzer şekliyle bolluğu, iyi talihi ve koruyucu gücü temsil ediyordu. Bir nalın yedi tane demir çivi ile çakılması da, yedi sayısının uğurlu sayılmasından dolayı inanışı destekliyordu. Diğer taraftan cadıların uçmak için süpürge sapını tercih etmelerinin nedeninin atlardan korkmaları olduğuna inanılıyordu. Bu nedenle at nalı tarihte büyücülere karşı da kullanılmış, büyücü olduğundan şüphe edilen yaşlı kadınlar öldürülünce bir daha geri gelmemeleri için tabutlarının üzerlerine birer at nalı çakılmıştır. Hıristiyan inançlarına göre ise başpiskopos olan St. Dunstan din adamı olmadan önce nalburculuk yıllarında yaşadığı olaya dayandırmaktadır. Mitolojide ise at nalı, mitolojinin görkemli atı tekboynuzlu "Unicorn" un ayağını simgeler, tekboynuz güzelliği ve iyiliği belirler.
Günümüzde ise at nalı atalardan miras olarak hala uğurlu sayılmaktadır. Birçok sektörün kullandığı at nalı figürü birçok tasarımcının ilham kaynağı olmaktadır. Mekan süslemelerinde duvarları at nalı eşyalar süslemekte, araçlara bile at nalı dekoratif bir ürün olarak asılmaktadır. Takı tasarımda da durum aynıdır. Kolye, küpe, bileklik, yüzük… Düşünebildiğiniz tüm aksesuar çeşitlerinde bol bol at nalı figürünü kullanmaktayız. Kadınlar tarafından en çok tercih edilen şanş kolye modellerinden biridir. Altın kolye, gümüş kolye… Taşlarla süslenmiş ya da taşsız… Hanımların istediği her modelde ve çeşitte at nalı takılar bulmak mümkün.
Ne diyelim uğurlu gelsin, uğurlu olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder