14 Ekim 2014 Salı

Altının çöpü bile değerli :)

Öncelikle altın sektöründe çöp olmaz, yani olması saçma olurdu. Altın toz olsa bile kimse çöpe atmak istemez sanırım :) Bugünkü yazı konumuz altın sektörünün çöpünü geri dönüştüren işlem olan RAMAT.

Kuyumcu atölyelerinde altın işlenirken havaya, suya ya da toza karışan parçacıkların oranı yüzde 5'e kadar çıkabiliyor. Bu nedenle söz konusu kaybın en aza indirilmesi için bu işlemin yapılması gerekiyor.

Peki Ramat Nedir?
Gözle görülmeyen altın parçacıklarının yakma ya da elektroliz yoluyla geri kazanılması işlemidir.

Ramat Nasıl Yapılır?
Ramatçılar bu işlemi Fason olarak işler. Atölyelerden sağlanan atıklar önce yüksek ısıda yakılır. Daha sonra bu küller titan kazanlar içinde kimyasal sistem kullanılarak altın geri kazanılır. Daha sonra dipte kalan çamur yüksek ısıda (potada) gümüş karışımı ile çamurdaki tüm metaller tekrar geri alınır. Metal olma esnasında çamur diğer kimyasallarla curufu oluşturur.

Bu arada şunuda eklemek isterim bahsedilen altın çöpüne de geri dönüştürülme işlemine de ramat deniliyor. Bu işlemi ramatçı olarak adlandırılan yerler yapıyor. Yani her kuyumcu atölyesinde bu işlemi yapacak makineler ve ustalar yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder