8 Aralık 2014 Pazartesi

Altın Çeşitleri

Sarı altın, beyaz altın ve yeşil altın olmak üzere 3 çeşit altın çeşidi vardır.

Sarı altın, en yaygın olarak kullanılan altın rengidir. Altın deyince akla sarı renk gelir ama sektördekiler bu renkteki altına yeşil altın demektedir. Gümüş ve bakır ile alaşımları yapılır. İçerdiği altına bağlı olarak alaşımın rengi değişir. Bir alaşımdaki altın miktarı karat (k yada kt) olarak ifade edilir. Saf Altın 24 karattır (% 100 altındır.) Kuyumculukta kullanılamayacak kadar yumuşak bir altın çeşididir.

Beyaz altın, piyasada sarı altından daha çok popüler hale gelmiştir. 14 karat olan beyaz altınlar, görünüş olarak platine benzediklerinden daha çok rağbet görmektedirler. Sarı altında aynı özelliklerdedir. Fakat alaşımları farklıdır. Nikel, çinko, gümüş gibi beyaz renk veren metaller kullanılmaktadır. Beyaz altının rengi solmaz ve yansıtıcıdır.

18 karatlık beyaz altında % 75 oranında altın bulunmaktadır.
14 karatlık beyaz altında ise, % 58,3 oranında altın bulunmaktadır.

Bu iki metalden yapılacak mücevherler, hafifçe sarı bir renge sahip olabilirler. Beyazlığı artırmak için, beyaz altınlar son derece parlak, beyaz ve sert bir metal olan rodyumla kaplanırlar.

Yeşil altın, bakır ve daha çok gümüş karıştırılarak elde edilir. Piyasada nadir görülen yeşil altını, tasarımcılar isteğe bağlı olarak çok özel koleksiyonlarında veya özel siparişlerde kullanmaktadırlar. Bu altın çeşidinde yüzük parlaklığını çok çabuk kaybeder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder