24 Aralık 2014 Çarşamba

Erkekler ve Küpe

Günümüzde erkeklerin küpe takması aynı kadınlar gibi aksesuar amaçlı olup herhangi bir misyonu yok. Sola takınca farklı, sağa takınca farklı, her ikisine takınca farklı bir anlamak yüklemek gibi çeşitli şehir efsanelerine itibar etmemek gerekir. Kadın veya erkek kendine yakıştırıyorsa takıyor ya da takmıyor. Durum bu kadar basit.

Erkekler neden küpe takarlar?

Tarihte küpeyi kadınlardan çok erkekler kullanmış. Erkekler daha çok statü ifadesi, kadınlarda etkileme aracı olarak kullanmışlar küpeleri. Denizci erkekler ise farklı bir amaçla küpe takmışlar. Eğer gemi batar da cesetleri karaya vurursa, bulanlar cenaze ve defin işlemlerinin masraflarında kullansınlar diye kulaklarına altın küpe takmışlar.

Yavuz Sultan Selim neden küpe taktı?

Yavuz Sultan Selim Mısır'ı fethettiği sıralarda Kahire'de kalır. Bazı erkeklerin kulaklarında halkalar gören Yavuz bunun nedenini sorar. Küpelerin kölelik alameti olduğunu duyunca "Bir tane getirin, ben de takayım, onlar insanların kölesiyse ben de Hakk'ın kölesiyim" dediği rivayet edilir.

Aynı olay  Prof. Yılmaz Öztuna'nın kitabında şöyle aktarılmıştır:

Yavuz Sultan Selim, Mercidabık savaşını kazandıktan sonra, askerleriyle Halep'e girmiş... Her taraf insan seli... 3000 civarında Osmanlı ordusu... Tabii o gün ordu çok düzenli ve disiplinli... İnsanlara zarar vermemek felsefesine sahip, aldıkları eğitim ve emir gereği. Ordudan şikayeti olan yok, çünkü talan yok, aksine ekonomik değer katıyor çevresine... O gün cuma, namaz kılınacak. Yavuz da saf tutmuş... Hoca, hutbeye çıkmış söyle seslenmiş müminlere:
"Mekke'nin ve Medine'nin ve bütün Müslümanların hakimi Yavuz Sultan Selim aramızda..."
Yavuz bunu duyunca, hatibe dönüp "Bu söylemi değiştirmenizi rica ederim" diyerek, yardımcılarına da "bana madeni bir halka bulun" diye emrediyor. Sonra getirilen halkayı kulağına takıyor ve "Yer ve gök arasındaki herkes şahit olsun ki, ömrümün bundan sonrasında bütün müslümanların kölesi olarak hizmet edeceğim" diye ekliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder