22 Ekim 2014 Çarşamba

Alyans neden sol elin dördüncü parmağına takılır?



İnsansoyu bazı ritüelleri ne zaman yapmaya başladığını ve neden yaptığını zamanla unutur. Hatırlaması içinde bir meraklının neden diye sormasını bekler durur. Başlıktaki soruyu ilk kim merak etti, araştırdı bilinmez ama gerçekten neden diğer parmaklara değil de sol elin dördüncü parmağına alyansı takıyoruz dedik ve bir bilene sorduk.
Günümüzün en bilgesi, en bileni malumunuz Google! Biz de yazdık Google ’ye! Bu yazı oluşturulurken yaklaşık 24 500 sonuç verdi bize. Tek merak edip yazan biz değiliz yani.

İncelediğimiz sitelere göre sorunun cevabı, sol elin dördüncü parmağından kalbe ulaşan damarla ilgili! Fakat anlatımlarda geçen kişiler ve zaman dilimleri farklı.
En yaygın paylaşılan Mısır Prensesi Nefertiti ile ilgili olan. Sanırım kadınlar biraz duygusal yaklaşmışlar olaya. Tarihte evlilikyüzüğünü ilk Nefertiti takmış ve yüzük için sol elin dördüncü parmağını seçmiş. O zamanlar bizdeki gibi tıp bu kadar ileri miydi yani Nefertiti bunu bilerek mi taktı bilinmez ama çok anlamlı bir ritüeli başlatmış.
Diğer yaygın kanaat Eski Romalılarla ilgili. Romalılar da sol elin dördüncü parmağından kalbe ulaşan bu damarı keşfetmiş ve adına aşk damarı demişler.  Evlilik yüzüğü için bu parmağın seçilmesinin gerekçesi de bu Vena Amoris dedikleri aşk damarıymış.
Hristiyan düğün merasimlerinde ise geline, baba oğul ve kutsal ruhu temsilen 3 tane yüzük takılırmış ve sol elin dördüncü parmağına takılan yüzük düğünden sonra da çıkarılmazmış. Sebebi kalbe giden damarla ilgili midir bilinmez.
Ve son olarak Çin kaynaklı bir hikaye çok paylaşılmış ve beğenilmiş.  Hikayeye göre;  başparmağın anne-babayı, işaret parmağının kardeşleri, orta parmağın kendimizi, dördüncü parmağın eşimizi ve serçe parmağın ise çocuklarımızı temsil ettiğine inanırlar. Hatta Çinliler, bu hikayede geçen benzetmeyi çok güzel ve inandırıcı bir şekilde açıklamışlar. İlk önce avuçlarınızı birbirine bakacak şekilde açın. Orta parmakları bükün ve sırt sırta birleştirin. Daha sonra kalan dört parmağınızı da açıp, uç uca getirin. Şimdi, anne babanızı temsil eden başparmaklarınızı ayırmaya çalışın. Açılacaktır, çünkü anne babanız sizinle birlikte ömür boyu yaşamayacaktır. Er ya da geç onlardan ayrılmak zorundasınız. Başparmaklarınızı önceki gibi birleştirip, kardeşlerinizi temsil eden işaret parmaklarınızı ayırın. Onlar da ayrılacaktır, çünkü kardeşleriniz kendi ailelerini kurup, ayrı bir hayat seçer. İşaret parmaklarınızı birleştirip, çocuklarınızı temsil eden serçe parmaklarınızı ayırın. Onlar da ayrılacak, çünkü çocuklar da evlenir ve bir gün kendi hayatlarını kurar. Son olarak serçe parmaklarınızı birleştirip, eşlerinizi temsil eden yüzük parmaklarınızı ayırmaya çalışın. Ayıramadığınızı görünce şaşıracaksınız. Çünkü karı-kocalar hayat boyu bir arada yaşarlar.
İşte böyle! Tek bir yüzükle sevdiğinin kalbine ulaşan insansoyu gerçekten çok şaşırtıcı. Sizce de alyansın sol elin dördüncü parmağında olması artık daha anlamlı değil mi?

       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder